Webshop

De eco-inspanningen van Trek

Fietsen zijn (niet) altijd ecologisch

Dat je door de aankoop van een fiets op zich je ecologische voetafdruk gaat verkleinen is jammer genoeg niet waar. Alles begint bij het gebruik van je fiets, hoe vaker je de auto aan de kant laat, hoe meer je fiets ecologisch zal renderen.

Maar ook wij als retailer dienen ons steentje bij te dragen. Bij Chamizo Fietsen zorgen we er voor dat ook wij zo veel mogelijk denken aan het milieu. Dit door energiebesparende maatregelen, maximale digitalisering van het administratieve proces, promotiematerialen tot een minimum te beperken, installatie van zonnepanelen, ecologische extra-lega voordelen voor werknemers, meewerken aan mobiliteitsprojecten van scholen en overheidsinstellingen,...

Maar ook in ons aankoopproces is dit een belangrijke pilaar. We kiezen resoluut voor merken die kwalitatief zijn en ook bij hun dienst na verkoop gaan voor een ecologische aanpak. Zo zijn we (trotse) verdeler van de 100% klimaatneutrale collecties van Vaude, de helmen van Bontrager die gemaakt worden uit gerecycleerd piepschuim en het hele fietsengamma van Trek waar van bij productie tot aflevering gekeken wordt hoe er zo zuinig mogelijk gewerkt kan worden.

De aanpak van Trek

Het klinkt logisch dat een fietsenfabrikant zich zorgen maakt om het milieu. Ze maken tenslotte een product dat een oplossing biedt voor veel complexe problemen in de wereld: files, volksgezondheid en klimaatverandering. Toch hebben fietsen en fietsers misschien wel te lang een vrijbrief gekregen ten aanzien van het milieu. Zelfs producten die goed zijn voor mens en planeet laten een ecologische voetafdruk achter. En aan die voetafdruk moeten we iets doen.

Hieronder kan je 10 pijlers van Trek terugvinden. Het volledig rapport kan je hier terugvinden.

 1. Meer fietsgebruik
  Fietsen zijn de sleutel tot verandering. Het meeste effect bereiken we daarom met een eenvoudige maatregel: zorgen dat meer mensen gaan fietsen. We ondersteunen fietslobbygroepen, we verschaffen economische impulsen aan steden en individuen om transportvormen met een lagere milieu-impact te kiezen én we bouwen aan een betere fietsinfrastructuur.
 2. Deelfietsen stimuleren
  Al sinds 2009 zorgt Trek’s eigen fietsendeelproject BCycle voor minder files en transportgerelateerde CO2-uitstoot en biedt het een gezonder en duurzamer vervoersalternatief in 35 steden. We willen dit project in de nabije toekomst versneld verder doen groeien.
 3. Plastic afval verminderen
  Vanaf 2020 is onze populairste model - de Marlin - verstuurd in een nieuwe verpakking met de helft minder niet-recyclebare items. We hebben die aanpak doorgevoerd naar onze andere fietsmodellen en -accessoires en daarmee 196.000 kg plastic bespaard.
 4. Nieuwe trails ontwikkelen en beschermen
  Om meer mensen op de fiets te krijgen moeten er natuurlijk mogelijkheden zijn om te fietsen. De Trek Foundation is opgericht in 2021 om landeigenaren die openbare fietspaden en trails willen ontwikkelen financieel te steunen en om die ruimte te beschermen tegen projectontwikkeling.
 5. Ontwikkelen van productiefaciliteiten zonder afval
  In 2020 zijn we begonnen met het terugdringen van de hoeveelheid afval uit onze Amerikaanse productiefaciliteit. Er kwamen nieuwe systemen in gebruik die we ook kunnen implementeren in onze distributiecentra, bij onze dealers en in onze Duitse productielocatie. Het doel is om in 2024 afvalvrij te zijn.
 6. Meer gebruik van alternatieve materialen
  We gaan voluit voor circulair ontwerpen en waar mogelijk voor het gebruik van gerecyclede, herbruikbare, teruggewonnen of opgeknapte materialen. Op dit moment bevatten 38 van onze producten teruggewonnen of gerecyclede materialen, en dat is nog maar het begin.
 7. Minder zakenreizen
  Zakenreizen beslaan slechts 7% van onze totale uitstoot, en tijdens de coronapandemie is gebleken dat een efficiënte bedrijfsvoering ook prima mogelijk is met minder reizen. In 2021 is het aantal zakelijke reizen gehalveerd in vergelijking met voorheen en in de toekomst gaan we het aantal vliegreizen nog verder inperken.
 8. Meer hernieuwbare energie gebruiken
  Ons hoofdkantoor draait voor 60,6% op windenergie, voor 33,3% op biogassen en voor 6,1% op zonne-energie. Ons distributiecentrum in Californië gebruikt 100% hernieuwbare energie en voor onze vestiging in New Jersey zal dat in 2021 ook zo zijn. In 2023 zullen alle Trek-faciliteiten wereldwijd volledig op duurzame energie draaien.
 9. Vervoeren per batch
  Om de uitstoot ten gevolge van vervoer over land aan te pakken, gebruiken onze Europese dealers een batch-gewijze methode van transport, die het aantal vervoerskilometers van fabriek tot winkel drastisch reduceert. Er wordt hard gewerkt om deze methode tegen 2024 wereldwijd doorgevoerd te hebben.
 10. Minder luchtvracht
  Transport via land, over zee of door de lucht zijn de belangrijkste operationele bronnen van koolstofuitstoot. Luchtvracht levert een 84 maal hogere voetafdruk op dan zeevracht. We werken eraan om het aandeel luchtvrachtkilometers tegen 2024 met 75% te verminderen door zowel de productieplanning als de bevoorradingsketen te optimaliseren.

Afbeeldingen