Webshop

Je eBike verzorgen

Bosch-adviseur Harald Sterzl geeft enkele tips om je eBike te verzorgen. Voor velen is de eBike een waardige vervanger van de wagen en net zoals bij wagens is het onderhoud enorm belangrijk.

Hoe verzorg ik mijn eBike het best?
Veel heeft te maken met de staat van je fiets, maar water kan nooit kwaad (zolang het niet met stoom is). Ga nooit met een hogedrukreiniger te werk, door deze brute kracht kan je door de behuizing van de motor geraken met katastrofale gevolgen.

Reinigingsmiddel
Je kan je fiets met zeepsop of afwasmiddel reinigen, echter kunnen deze agressief of bijtend zijn. Daarom raden experts het gebruik van fietsshampoos en onderhoudsmiddelen aan. Deze hebben we bij Chamizo Fietsen altijd op voorraad.

Hoe smeer ik mijn ketting?
Smeermidelen mogen enkel op de ketting gesproeit worden. De remschijven en het tandwiel mogen niet mee ingevet worden, daarom is het belangrijk te sproeien waar de ketting vrij is. Overtollig vet mag je met een vod of doek verwijderen. De ketting van je eBike hoeft niet vaker ingevet te worden dan je hybride fiets.

Wanneer moet ik mijn eBike reinigen?
Steeds na elke eBike-tour, zodat het vuil geen kans heeft zich vast te zetten. Vergeet ook zeker je eBike niet te reinigen na tochten langs de kust zodat je corrossie kan tegengaan.

Winteronderhoud
Als je je fiets tijdelijk niet gaat gebruiken moet je hij schoon en ingevet zijn. Zowel de batterij als de display bewaar je best droog en op kamertemperatuur (idealieter tussen 0° en 20°). Het is belangrijk dat je je batterij af en toe gaat opladen, ook als je die niet gaat gebruiken. Bij een jaarlijks winteronderhoud bij Chamizo Fietsen zorgen we ervoor dat je fiets weer helemaal klaar staat voor het nieuwe seizoen. Bij zo'n onderhoud zorgen we voor onderstaande zaken.

  • Volledige demontage van de onderdelen
  • Reinigen van de onderdelen in de spoelbak
  • Lageringen invetten
  • Montage van de onderdelen
  • Kabels vervangen
  • Volledige afstelling van aandrijving en remmen

Meer info over het winteronderhoud kan je hier vinden.

Afbeeldingen