Webshop

Bakfiets, longtail of fietskar?

Kinderen, huisdieren en boodschappen op de fiets...

Meer en meer gezinnen gaan op zoek naar alternatieven voor die vele autoverplaatsingen. Sommigen om die autoverplaatsingen te beperken, anderen om gewoon de wagen te schrappen. Maar elk gezin is uniek en heeft eigen noden, gelukkig denken de fietsproducenten goed mee en hebben een uitgebreid gamma aan oplossingen.

Maar het is niet altijd eenvoudig de bomen door het bos te zien, daarom sommen we hier even de voor- en nadelen per fiets op. Maar laat je vooral overtuigen door deze fietsen te testen, dit kan tijdens de openingsuren van onze winkel en zonder afspraak.

De bakfiets

Je ziet ze overal opduiken in het straatbeeld, voornamelijk aan de schoolpoorten. En die populariteit is samen met de technische evolutie van deze fietsen gegroeid, want dankzij de toevoeging van de Bosch motoren en soepele manier van schakelen kan je met deze fietsen even vlot (en vaak vlotter) rijden dan met een gewone fiets.

En schijn bedriegt, waar velen denken dat deze fiets veel plek in beslag nemen op de weg is het tegendeel waar. Als je kijkt naar de breedte van die fiets zie je dat de bak maar enkele centimeter voorbij de breedte van het stuur komt. En toch vul je die bak makkelijk met 3 kinderen of je boodschappen.

Voor- en nadelen

+ Ruime bak voor spullen
+ Tot 3 kinderen te vervoeren
+ Vlot op de weg, altijd zicht op je kinderen

- Moeilijker te stallen
- Gevoelig voor diefstal (tip: verzeker je fiets tegen diefstal)

Ontdek de bakfietsen van Urban Arrow of Carqon

De longtail

Ook deze fietsen zie je meer en meer opduiken. Het lijkt op een gewone fiets maar heeft dan een langer bagagerek. Deze fiets is zo ontworpen dat deze bagagedrager tot 60kg kan dragen. De fiets kan dus zo samengesteld worden dat je 2 kinderstoeltjes kan plaatsen of zijsteunen zodat je tot 2 kinderen comfortabel op de fiets kan laten rijden. En ook vooraan is er nog plek voorzien voor handige draagtassen of boodschapmanden.

Dat deze fiets vooraan dezelfde opbouw heeft als een gewone fiets maakt dat je deze zonder problemen in elke fietsenstalling kan plaatsen. Ook kan je deze, in tegenstelling tot de bakfiets, nog steeds op een fietsendrager van de wagen plaatsen (al kan het zijn dat je een verlengstuk nodig hebt, afhankelijk per merk fietsendrager).

Voor- en nadelen

+ Makkelijk te personaliseren
+ Tot 2 kinderen te vervoeren
+ Past vlot in elke fietsenstalling
+ Ook als gewone eBike te gebruiken

- Kinderen kunnen moeilijk zelf op de fiets

Ontdek de longtailfietsen van Benno

De fietskar

Een klassieker als het aankomt op transport van kinderen en huisdieren. Door middel van een bout op je fiets hang je zo zonder veel gedoe een fietskar aan je (elektrische) fiets. Deze karren zijn zo licht gemaakt dat ze makkelijk meeveren op de weg maar toch stevig genoeg opgebouwd zodat de kinderen te allen tijde veilig zitten. 

De fietskarren bestaan in veel verschillende uitvoeringen en zijn makkelijk op te vouwen zodat je ze vlot in de berging of auto krijgt. Je kan kiezen voor handige stadsmodellen of voor sportieve uitvoeringen waar je vlot mee kan joggen en zelfs zonder problemen een slee-accessoire kan aankoppelen zodat je kan langlaufen. Voor elke gebruiker een juiste fiets.

Voor- en nadelen

+ Handige opbergvakken
+ Tot 2 kinderen te vervoeren
+ Makkelijk op te vouwen
+ Snel omgevormd tot wandel- of jogkar

- Geen zicht op de kinderen (tip: hang zeker een vlag aan de kar voor de zichtbaarheid)
- Gevoelig voor diefstal (tip: verzeker je fiets tegen diefstal)

Ontdek hier de fietskarren.

Afbeeldingen

Andere interessante tips

Hartslagband onderhoud

Wist je dat (zoals alle textiel) ook de zachte borstband verslijt tijdens het sporten? Blaas je hartslagsensor nieuw leven in. Vernieuw de zachte borstband en vervang de batterij. Zo zorg je voor nog meer plezierige trainingen. Onderhoudstips...

Meer info

Wat is Green Shape?

Bij veel van de producten bij Chamizo Fietsen kan je het Green Shape label terugvinden. En waar producenten nogal snel durven greenwashen (via marketing producten groener voorstellen dan dat ze zijn) maakt dit label zijn naam wel helemaal waar. We...

Meer info

Vacature: Flexi Verkoop voor zaterdag

Je staat in voor het klantenonthaal en de kassa en je draagt de specifieke verantwoordelijkheid voor het inboeken van inkomende zendingen. Je zorgt er mee voor dat onze winkel en ons aanbod netjes staat gepresenteerd en bent voor velen het eerste...

Meer info

Wijziging van eigenaar bij Stromer

Stromer OMNI app Dankzij de handige OMNI app kan je het gedrag van je fiets aanpassen, statistieken lezen en de slimme diefstalbeveiliging activeren. Ook kan je dankzij de GPS altijd makkelijk je fiets terugvinden of bij diefstal laten...

Meer info