Webshop

Bakfiets, longtail of fietskar?

Kinderen, huisdieren en boodschappen op de fiets...

Meer en meer gezinnen gaan op zoek naar alternatieven voor die vele autoverplaatsingen. Sommigen om die autoverplaatsingen te beperken, anderen om gewoon de wagen te schrappen. Maar elk gezin is uniek en heeft eigen noden, gelukkig denken de fietsproducenten goed mee en hebben een uitgebreid gamma aan oplossingen.

Maar het is niet altijd eenvoudig de bomen door het bos te zien, daarom sommen we hier even de voor- en nadelen per fiets op. Maar laat je vooral overtuigen door deze fietsen te testen, dit kan tijdens de openingsuren van onze winkel en zonder afspraak.

De bakfiets

Je ziet ze overal opduiken in het straatbeeld, voornamelijk aan de schoolpoorten. En die populariteit is samen met de technische evolutie van deze fietsen gegroeid, want dankzij de toevoeging van de Bosch motoren en soepele manier van schakelen kan je met deze fietsen even vlot (en vaak vlotter) rijden dan met een gewone fiets.

En schijn bedriegt, waar velen denken dat deze fiets veel plek in beslag nemen op de weg is het tegendeel waar. Als je kijkt naar de breedte van die fiets zie je dat de bak maar enkele centimeter voorbij de breedte van het stuur komt. En toch vul je die bak makkelijk met 3 kinderen of je boodschappen.

Voor- en nadelen

+ Ruime bak voor spullen
+ Tot 3 kinderen te vervoeren
+ Vlot op de weg, altijd zicht op je kinderen

- Moeilijker te stallen
- Gevoelig voor diefstal (tip: verzeker je fiets tegen diefstal)

Ontdek de bakfietsen van Urban Arrow of Carqon

De longtail

Ook deze fietsen zie je meer en meer opduiken. Het lijkt op een gewone fiets maar heeft dan een langer bagagerek. Deze fiets is zo ontworpen dat deze bagagedrager tot 60kg kan dragen. De fiets kan dus zo samengesteld worden dat je 2 kinderstoeltjes kan plaatsen of zijsteunen zodat je tot 2 kinderen comfortabel op de fiets kan laten rijden. En ook vooraan is er nog plek voorzien voor handige draagtassen of boodschapmanden.

Dat deze fiets vooraan dezelfde opbouw heeft als een gewone fiets maakt dat je deze zonder problemen in elke fietsenstalling kan plaatsen. Ook kan je deze, in tegenstelling tot de bakfiets, nog steeds op een fietsendrager van de wagen plaatsen (al kan het zijn dat je een verlengstuk nodig hebt, afhankelijk per merk fietsendrager).

Voor- en nadelen

+ Makkelijk te personaliseren
+ Tot 2 kinderen te vervoeren
+ Past vlot in elke fietsenstalling
+ Ook als gewone eBike te gebruiken

- Kinderen kunnen moeilijk zelf op de fiets

Ontdek de longtailfietsen van Benno

De fietskar

Een klassieker als het aankomt op transport van kinderen en huisdieren. Door middel van een bout op je fiets hang je zo zonder veel gedoe een fietskar aan je (elektrische) fiets. Deze karren zijn zo licht gemaakt dat ze makkelijk meeveren op de weg maar toch stevig genoeg opgebouwd zodat de kinderen te allen tijde veilig zitten. 

De fietskarren bestaan in veel verschillende uitvoeringen en zijn makkelijk op te vouwen zodat je ze vlot in de berging of auto krijgt. Je kan kiezen voor handige stadsmodellen of voor sportieve uitvoeringen waar je vlot mee kan joggen en zelfs zonder problemen een slee-accessoire kan aankoppelen zodat je kan langlaufen. Voor elke gebruiker een juiste fiets.

Voor- en nadelen

+ Handige opbergvakken
+ Tot 2 kinderen te vervoeren
+ Makkelijk op te vouwen
+ Snel omgevormd tot wandel- of jogkar

- Geen zicht op de kinderen (tip: hang zeker een vlag aan de kar voor de zichtbaarheid)
- Gevoelig voor diefstal (tip: verzeker je fiets tegen diefstal)

Ontdek hier de fietskarren.

Afbeeldingen

Andere interessante tips

Man, vrouw of uniseks?

Als je een fiets gaat kopen mag je je ineens verwachten aan een heleboel vragen. Wat voor fiets zoek je, had je al een merk in gedachten, welke grootte en welke instap? Zo'n 20 jaar geleden was het allemaal eenvoudig, mannen kochten een...

Meer info

Wijziging van eigenaar bij Stromer

Stromer OMNI app Dankzij de handige OMNI app kan je het gedrag van je fiets aanpassen, statistieken lezen en de slimme diefstalbeveiliging activeren. Ook kan je dankzij de GPS altijd makkelijk je fiets terugvinden of bij diefstal laten...

Meer info

MIPS Uitgelegd

Meer en meer fietshelmen zijn uitgerust met MIPS. Maar wat is MIPS nu eigenlijk? En waarom zou jouw volgende helm een MIPS helm moeten worden? We zetten voor jou de feiten op een rij zodat je de juiste keuze kan maken bij de aanschaf van je volgende...

Meer info

Met de hond op de fiets

Aangename fietstochtjes Niets leuker dan met het hele gezin op fietstocht te gaan, en voor vele gezinnen hoort de viervoeter daar ook bij. Er zijn verschillende manieren om je hond mee te nemen op je fietstochten, of het nu even snel langs de...

Meer info