Webshop

Het waarom van de fietshelm in 2024

Het dragen van een fietshelm is al langer aan populariteit aan het winnen en dat is nodig. Hoewel veel steden investeren in fietsveilige paden en aangepaste verkeerssituaties voor de fietsers blijft het aantal fietsslachtoffers met ernstige letsel fors stijgen.

Zwaardere impact

Met de opkomst van de eBike hebben veel mensen de fiets herontdekt. Zowel voor woon-werkverkeer als voor recreatie en sport nemen we allemaal vaker de fiets. En die fiets is ook niet meer dezelfde als 15 jaar geleden, door de populariteit van de elektrische fiets gaat ook de gemiddelde snelheid heel snel naar 25km/u. Dat wil ook zeggen dat bij een val de impact op het lichaam veel groter is.

Forse stijging

Het aantal fietsslachtoffers met ernstige letsels is de afgelopen 10 jaar fors gestegen met 27%. Wetende dat de kans op een hersenletsel met 1/3 lager is met een fietshelm en de kans op een hoofdletsel zelfs 62% lager, is het bijna te gek voor woorden dat er zo weinig fietshelmen gedragen worden in het verkeer. Net daarom werd de Dag van de Fietshelm in het leven geroepen, om hier extra aandacht aan te geven.

Hoe koop je een veilige fietshelm?

Is het dan per definitie zo dat een duurdere helm je beter gaat beschermen? Helemaal niet. De juiste helm dan weer wel.

  • De juiste maat. De helm moet perfect passen zodat hij blijft zitten bij een ongeval.
  • De CE-markering toont aan dat de helm voldoet aan alle Europese normen. Per definitie zullen Belgische fietsenwinkels enkel gecertificeerde helmen verkopen.
  • Het model past bij je gebruik. Sportief met voldoende ventilatie, comfortabel met opening voor paardenstaart of met stevige zonneklep: voor elk type fietser bestaat er een helm.
  • Vervang je helm op tijd. In je helm staat een vervaldatum die aangeeft wanneer het aan te raden is je helm te vervangen, aangepast op de verduring van de gebruikte materialen. Ook na een ongeval is het belangrijk je helm te vervangen. Wist je dat je bij aankoop van een Bontrager helm één jaar Crash Replacement krijgt? 

Kortom, het dragen van een helm is erg belangrijk en de juiste helm kiezen niet zo evident. We helpen je in onze showroom graag verder met je zoektocht. Bekijk hier ons interview op Het Journaal.

Afbeeldingen